Sven-Åke Risfjell, 40 år i sameslöjdens tjänst
Del 12: 2000-talet en expansiv och händelserik tid– Företagets utveckling
– Företagets utveckling
Som jag nämnde i förbifarten i del 11 av 40 år i sameslöjdens tjänst så korsades min och min fru Doris vägar i senare delen av 1990-talet och blev en fortsatt livsvandring tillsammans. Det blev en härlig livsförändring där våra olika egenskaper smälte samman och skulle visa sig leda till en expansiv och upplevelsefylld tid framåt. Doris kom in med lyhördhet, sin positiva initiativkraft, sina pedagogiska och museala kunskaper från sitt tidigare arbetsliv och tog tag i strukturering av verksamheten för att vi på bästa sätt skulle kunna sprida vår slöjd och kunskapen om vår samiska kultur. Vi har fungerat som Yin och Yang och sporrat varandra till nya initiativ och verkligen haft trivsamma, givande och spännande år tillsammans. 2000-talet blev en tid av utåtriktad verksamhet där vi inte bara fanns på hemmaplan för att ta emot våra besökare utan också gjorde många resor för att möta och skapa kundkontakter på andra platser än Vilhelmina. Detta har varit nödvändigt då hemmamarknaden är för liten för att bära oss året runt.
När vi tittar på butiksdelens utveckling sedan slutet 90-talet och framåt så har det hänt en hel del och en hel del arbete har lagts ner. Jag öppnade upp min första butiksdel 1994 i en avdelning av stora huset, mitt föräldrahem på Storgatan 8 i Vilhelmina. Där placerade jag också ett gravyrbord för att kunna ha öppet under vissa tider på dagen. I övrigt fick kunderna hämta mig i verkstaden som låg i lilla gårdshuset inne på gården. Det var lite bökigt att hålla både butik och slöjdande igång samtidigt.
När Doris kom ini mitt liv hade hon ett annat arbete och kunde inte då ta del i butiksarbetet så jag måste sköta butiken vid sidan om slöjdandet. Efter lite diskussioner om hur att göra för att effektivisera butiken utrymde vi butiksdelen i stora huset, hyrde ut den lokalen och byggde om i gårdshuset så att butiken låg jämte verkstaden. Sagt och gjort – riva, montera, måla och installera och flytt av allt från ena huset till det andra tog sin början. Slutresultatet innebar att jag blev tillgänglig hela arbetsdagen för potentiella kunder och samtidigt kunde jag arbeta fritt i verkstaden. Förvisso fick kunderna många gånger möta en renhornsdammig försäljare bakom disken.
Gårdsbutiken på Storgatan 8 i Kyrkstan, Vilhelmina
Butiken på Storgatan 8 i Kyrkstan, Vilhelmina.
2002 kom nästa förändring för oss. Bägge hyresgästerna lämnade stora huset vilket frigjorde hela butiksplanet som tidigare varit uppdelad i två avdelningar. Vi såg vår möjlighet att få till en riktigt stor och bra butik. Så småningom lämnade Doris sin anställning vid Vilhelmina museum och gick in i företaget. Det blev då lite lättare att utveckla butiken då vi blev två i arbetet. Sagt och gjort vi började riva väggar med allt vad det innebar och frigöra utrymmet för nya butiken, spackla måla lista och bona golv. Sedan klart för inflyttning och invigning av butiken i stora ljusa lokaler.
Under våra städningar av fastighetens utrymmen hittade Doris mina samiska samlingar och tyckte att de inte skulle ligga undangömda för världen utan visas för våra besökare. Hon började strukturera vår första museiavdelning vilket skulle få bra plats i de nya lokalerna.
I vårt första museirum med blev första utställningen ”Att binda och bära i väglöst land”. Sedan dess har vi gjort utställningar varje år oftast till Mikaelihelgen (Mickelsmäss) eller Skyltsöndag och en sommarutställning. Ibland har vi bjudit in utställare och lånat något spännande föremål att visa ut. Vår museala samling har växt genom åren genom inköp, gåvor och inrop på auktioner.
Risfjells Sameslöjds evenemang på hemmaplan
Genom årens lopp har vi anordnat olika evenemang på hemmaplan till de olika högtider vi firar i Vilhelmina som Hembygdsdagarna, Kulturvecka, Mikaeli, Skyltsöndag. Här kommer ett litet smakprov på dem.
Förberedelse för undervisning av skolklass hos Risfjells Sameslöjd
Miniutställning i Kommunhusets foajé i Vilhelmina
Efter avslutad middag blev det spelmanskväll i källarplanet och på gården dit också allmänheten var välkomna att ta del av spelmännens musik och köpa sig ett fika.
Risfjells Sameslöjd på webben
Nästa steg i butiksutvecklingen kom 2010 då Doris gick en kurs i att bygga vår hemsida i projektet Säljande web för företag i glesbygd (Swift) arrangerad av Västerbottens Handelskammare okt 2010 – jan 2011 under kursledning Koinor Future AB via Skype. Det var ett gediget arbete som påbörjades den halkigaste dagen den vintern, då Doris skulle köra till Lycksele för upptaktsmöte. Jag ringde och förberedde dem på att hon kunde bli sen och sen var det att hoppas på att färden skulle gå bra. Jag var på hemmaplan och skötte butiken och blev dataänkling i flera månader som jag brukar säga.
En ny dator köpte vi in för arbetet. Det var ett stort arbete som tog många månader i anspråk på olika tider av dygnets alla timmar. Doris arbetade hemma, i butiken och i bilen på våra resor söderut med i Skypekontakt med Jenny Eriksson i mobil internetuppkoppling som rätt som det var dog ett antal mil där det just då var radioskugga. Det var bilder som skulle plockas fram och bearbetas och texter som skulle skrivas men till slut var hemsidan klar för lansering. Ett stort ögonblick. Den dagen glömmer vi aldrig då www.sameslojd.se låg ute i etern. Så mycket glädje vi har haft av den och det bästa att vi själva har tillgång till att arbeta med den och kunskap att hantera den. Ofta sänds tacksamma tankar till otroligt tålmodiga Jenny Eriksson och Robert Gabrielsson vid Koinor Future AB som med stor kunskap lett Doris i arbetet med att steg för steg ta oss in i den digitala världen.
Vi fortsatte samarbetet med Koinor Future AB som även lotsade oss till skapandet av vår Facebook som klickades ut i cyberrymden under färd på E4:an till södra Sverige.
https://www.facebook.com/sameslojd.se/
Sedan följde införandet av vår Instagramkonto:
@risfjells_sameslojd
Det bästa av allt vår Webshop. Vi skapade en enklare webshop i Tictail men vidareutvecklade den till vår nuvarande www.sameslojd.myshopify.com som även den är helt manövrerbar för oss själva.
Butiken på Volgsjövägen 46 i centrala Vilhelmina.
2013 sålde vi huset på Storgatan och hade planer på att avrunda vår butiksverksamhet. Vi bestämde oss för att hyra lokalen ett antal år under en nedtrappningsperiod. När vi närmade oss slutet av hyresperioden på Storgatan 8 fick vi ett erbjudande hösten 2015 av optiker Jan Lönnback att köpa hans fastighet som ligger centralt beläget i Vilhelmina efter väg E45, Volgsjövägen som går genom samhället. Han skulle lägga ner sin verksamhet i Vilhelmina och sälja fastigheten. Vi nappade på förslaget då vi också såg en framtida boning i huset då den dag vi inte orkar sköta vårt fina Malgonäsboende. Sagt och gjort fastigheten blev vårt och istället för nedtrappning blev det nu upptrappning av verksamheten med renovering av nya huset på Volgsjövägen. Vilket blev ett fantastisk företagshus för oss. Vi började med att riva väggar och ta upp affärsplanet enligt ursprungliga ritningar.
Nästa renovering blev då källarplanet där vi skapade ett mottagningsrum för våra grupper, toalett och tillagningskök. Utomhus minskade vi trädgårdsytan och fick till en egen parkering och infart för våra bussgrupper. Jonas Snickare fick bli den som gjorde detta arbete i källaren åt oss. Här krävdes en hel del yrkeskunskaper så det skulle bli rätt och riktigt gjort. Elarbetena gjorde Millners el åt oss, VA gjordes av AB Svenssons bygghandel och markarbetena Åslunds åkeri traktor och gräv AB. Dick Abrahamsson hjälpte oss med att montera in en dörr till kontoret och Hilex reklam har gjort våra fina skyltar och fönsterdekorationer..
Festvåningen för luncher, middagar och föredrag.
Guideverksamheten
Redan på tidigt stadium tog vår guideverksamhet fart. Bussgrupper och andra typer av grupper har flitigt besökt oss i våra olika butiker, på hemmaplan och även där vi följt med som guider i bussen ut i våra kulturmarker för att delge vår samiska historia, Vilhelminas historia och givetvis vårt slöjdande. Ofta har vi haft kulturevenemang med måltider efter gruppernas önskemål som kaffe med tilltugg, luncher finare och enklare och trerättersmiddagar allt tillagat av Doris. Till sittningarna har vi då bjudit på olika föredrag av mig och Doris samt musikprogram med visor eller jojk av Doris. Många av bussarrangörerna har återvänt år efter år och har blivit goda vänner till oss. Detta har varit glädjerika och förtätade möten med människor från olika delar av vårt land och från utomlands kommande.
Vilhelmina 2020-11-07
Sven-Åke och Doris Risfjell
#40årisameslöjdenstjänst